Akció!

KOMPLETT SZETT

50 970 Ft 42 990 Ft

Ha úgy döntöttél, hogy egy életre elbúcsúzol a tejbegríz kavargatásától, és végre úgy akarod szakítani a másodikat tiltáson, mint a nagyfater pálinkája a kerítést, akkor válaszd ki a típust / motort / váltót és kattints a kosárba teszem gombra.

A csomag tartalma:

 • 1 db csukló szett
 • 1 db szimmetrikus szelektor rúd szett
 • 1 db váltókar gömbpersely

Részletes termékleírásért és vásárlói véleményekért görgess lejjebb.
Ha nem találod a BMW-d a listában, kattints IDE.

Kiürítés

Részletes termékleírás

Kétféle kéziváltós BMW-tulajdonos létezik:

1. Akinek már most elege van a pontatlan váltásérzetből
2. Akinek még tűrhető állapotban van a váltókulisszája

Ha az első csoportba tartozol (üdv a klubban), valószínűleg már Te is szembesültél azzal a szomorú ténnyel, hogy szeretett autódban a váltási érzet hagy maga után némi kívánnivalót. Ha Neked is eleged van abból, hogy olyan érzés a fokozatok között váltani, mintha egy tál hideg tejbegrízt kavargatnál a fakanállal, és kíváncsi vagy, hogy van-e hosszútávú megoldás erre a problémára, akkor érdemes tovább olvasnod, mert van. És el is mondjuk, hogy mi.

Amennyiben a mázlista második csoportba tartozol, első lépésként adj hálát az égnek, második lépésként pedig olvass tovább, mert

 • egyrészt a gyári konstrukcióból adódóan minden 2-es csoporttag idővel az 1-esek között köt ki, csak idő kérdése,
 • másrészt a jelenlegi állapothoz képest meglepően nagy mértékben javítható a váltásérzet.

Szóval, kevésbé szerencsés társam, biztos vagyok benne, hogy Te is próbáltál már megoldást találni fórumokon, kérdezgetted a szomszéd srácot, aki ezer éve foglalkozik BMW-vel, mégis hogyan lehetne pontot tenni az út közben el-eltévedő, laza BMW váltókulissza problémának a végére. A legtöbbször valószínűleg az alábbi két megoldásra bukkantál:

 1. Cserélj ki minden létező kopóalkatrészt a váltókulisszában nem kevés pénzért vadiúj gyárira, szenvedj több órát a szereléssel, aztán ismételd az előző lépéseket minden 30 000 km megtétele után.
 2. Ülj be a kocsiba drága barátom, és rajzolj le pár körforgalmat. Az élet túl rövid, hogy ilyen apróságokkal foglalkozz, mint a lötyögő váltó. 🙂


Ássuk bele jobban magunkat a problémába és elemezzük a helyzetet szakmai
szemmel.

A probléma a gyári rudazattal

A gyári BMW váltókulissza - gyári szelektor rúddal

Tények a kopásról:

 • A gyári BMW váltókulissza hátránya, hogy a szelektor rúd mindkét végén fröccsöntött műanyag persely van, ami a fém perselyekhez képest gyorsan kopik.
 • A választórúd kialakítása tovább fokozza ezt a kopást, mert nem szimmetrikus, hanem a perselyekhez képest oldalt helyezkedik el, nem az erővel egy vonalban. Így ezek az erők nem egyformán oszlanak meg a persely felületén, hanem a perselyek oldalsó részére koncentrálódnak, aminek az eredménye a perselyek állandó, fokozott alakváltozása.
 • Ez végül a teljes mechanizmus lazaságát eredményezi. Az eredmény a váltókar hosszától és a rendszer kopottságától függően több, mint 35-60 mm oldalirányú lógást is eredményezhet a váltógomb magasságában.
 • Sajnos a gyári konstrukció sajátossága a gyors kopás, így a gyári új alkatrészek nem jelentenek hosszútávú megoldást a problémára.

Tények a váltásérzetről:

 • A fent említett aszimmetrikus szelektor rúd kialakítás miatt az erők nem esnek egybe a mozgásiránnyal, ezt érzed, amikor nehezebben veszi be az 1-est, vagy a 3-ast, 5-öst.
 • A fokozott alakváltozás a perselyeken nyúlósabb érzetet ad.

Van hosszútávú megoldás:

A megoldás a BMW váltókulissza problémájára - A szimmetrikus szelektor rúd

A gyári aszimmetrikus szelektor rúd kiváltása szimmetrikusra.

 • A szimmetrikus választó rúd a torziós erőket a csap / csukló / persely teljes felületén elosztja, így csökkentve a torzulást, kopást.
 • Ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthető a BMW váltók lötyögése (30-60 mm -> 10-20 mm).
 • A maradék oldalirányú mozgás a rendszerben levő műanyag perselyek, műanyag alkatrészek, illetve maga a váltó belső holtjátékának eredménye.
 • A tökéletes eredmény eléréséhez (és ha már nekiálltunk szerelni), érdemes a szelektor rúd mellett kicserélni a többi kopott alkatrészt is a kulisszában.
A BMW váltókulissza holtjátéka a gyári szelektor rúddal
A BMW váltókulissza holtjátéka a szimmetrikus szelektor rúddal

1. kép: a gyári holtjáték kb 20 mm – 2. kép: csak a szimmetrikus szelektor rúd cseréjével az új holtjáték kevesebb, mint 10 mm

A szimmetrikus szelektor rúd kompatibilis a legtöbb eredeti BMW csuklóval, váltókarral vagy az utángyártott short shifterekkel. Az eredeti BMW alkatrészekkel, vagy más utángyártott elemekkel használva a holtjáték nagysága nagymértékben csökken, de függ a rendszer többi elemétől is, ezért érdemes a kopott alkatrészeket is kicserélni.
BMW váltókulissza a beépített szimmetrikus szelektor rúddal

HA EZEK UTÁN ÚGY DÖNTÖTTÉL, HOGY EGY ÉLETRE ELBÚCSÚZOL A TEJBEGRÍZ KAVARGATÁSÁTÓL, ÉS VÉGRE ÚGY AKAROD SZAKÍTANI A MÁSODIKAT TILTÁSON, MINT A NAGYFATER PÁLINKÁJA A KERÍTÉST, VAGY CSAK SZERETNÉL ELSŐRE BELETALÁLNI A KÖVETKEZŐ FOKOZATBA, AKKOR KATTINTS IDE A MEGRENDELÉSHEZ.

Szerelési útmutató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„KOMPLETT SZETT” értékelése elsőként