SZELEKTOR RÚD SZETT

(4 vásárlói értékelés)

32 990 Ft

Ha úgy döntöttél, hogy egy életre elbúcsúzol a tejbegríz kavargatásától, és végre úgy akarod szakítani a másodikat tiltáson, mint a nagyfater pálinkája a kerítést, akkor válaszd ki a típust / motort / váltót és kattints a kosárba teszem gombra.

A csomag tartalma:

 • 1 db szimmetrikus szelektor rúd
 • 2 db rozsdamentes acél csap
 • 4 db réz alátét
 • 2 db gyári BMW zárólemez

 

Részletes termékleírásért és vásárlói véleményekért görgess lejjebb.
Ha nem találod a BMW-d a listában, kattints IDE.

Kiürítés

Részletes termékleírás

Kétféle kéziváltós BMW-tulajdonos létezik:

1. Akinek már most elege van a pontatlan váltásérzetből
2. Akinek még tűrhető állapotban van a váltókulisszája

Ha az első csoportba tartozol (üdv a klubban), valószínűleg már Te is szembesültél azzal a szomorú ténnyel, hogy szeretett autódban a váltási érzet hagy maga után némi kívánnivalót. Ha Neked is eleged van abból, hogy olyan érzés a fokozatok között váltani, mintha egy tál hideg tejbegrízt kavargatnál a fakanállal, és kíváncsi vagy, hogy van-e hosszútávú megoldás erre a problémára, akkor érdemes tovább olvasnod, mert van. És el is mondjuk, hogy mi.

Amennyiben a mázlista második csoportba tartozol, első lépésként adj hálát az égnek, második lépésként pedig olvass tovább, mert

 • egyrészt a gyári konstrukcióból adódóan minden 2-es csoporttag idővel az 1-esek között köt ki, csak idő kérdése,
 • másrészt a jelenlegi állapothoz képest meglepően nagy mértékben javítható a váltásérzet.

Szóval, kevésbé szerencsés társam, biztos vagyok benne, hogy Te is próbáltál már megoldást találni fórumokon, kérdezgetted a szomszéd srácot, aki ezer éve foglalkozik BMW-vel, mégis hogyan lehetne pontot tenni az út közben el-eltévedő, laza BMW váltókulissza problémának a végére. A legtöbbször valószínűleg az alábbi két megoldásra bukkantál:

 1. Cserélj ki minden létező kopóalkatrészt a váltókulisszában nem kevés pénzért vadiúj gyárira, szenvedj több órát a szereléssel, aztán ismételd az előző lépéseket minden 30 000 km megtétele után.
 2. Ülj be a kocsiba drága barátom, és rajzolj le pár körforgalmat. Az élet túl rövid, hogy ilyen apróságokkal foglalkozz, mint a lötyögő váltó. 🙂


Ássuk bele jobban magunkat a problémába és elemezzük a helyzetet szakmai
szemmel.

A probléma a gyári rudazattal

A gyári BMW váltókulissza - gyári szelektor rúddal

Tények a kopásról:

 • A gyári BMW váltókulissza hátránya, hogy a szelektor rúd mindkét végén fröccsöntött műanyag persely van, ami a fém perselyekhez képest gyorsan kopik.
 • A választórúd kialakítása tovább fokozza ezt a kopást, mert nem szimmetrikus, hanem a perselyekhez képest oldalt helyezkedik el, nem az erővel egy vonalban. Így ezek az erők nem egyformán oszlanak meg a persely felületén, hanem a perselyek oldalsó részére koncentrálódnak, aminek az eredménye a perselyek állandó, fokozott alakváltozása.
 • Ez végül a teljes mechanizmus lazaságát eredményezi. Az eredmény a váltókar hosszától és a rendszer kopottságától függően több, mint 35-60 mm oldalirányú lógást is eredményezhet a váltógomb magasságában.
 • Sajnos a gyári konstrukció sajátossága a gyors kopás, így a gyári új alkatrészek nem jelentenek hosszútávú megoldást a problémára.

Tények a váltásérzetről:

 • A fent említett aszimmetrikus szelektor rúd kialakítás miatt az erők nem esnek egybe a mozgásiránnyal, ezt érzed, amikor nehezebben veszi be az 1-est, vagy a 3-ast, 5-öst.
 • A fokozott alakváltozás a perselyeken nyúlósabb érzetet ad.

Van hosszútávú megoldás:

A megoldás a BMW váltókulissza problémájára - A szimmetrikus szelektor rúd

A gyári aszimmetrikus szelektor rúd kiváltása szimmetrikusra.

 • A szimmetrikus választó rúd a torziós erőket a csap / csukló / persely teljes felületén elosztja, így csökkentve a torzulást, kopást.
 • Ezzel a megoldással nagymértékben csökkenthető a BMW váltók lötyögése (30-60 mm -> 10-20 mm).
 • A maradék oldalirányú mozgás a rendszerben levő műanyag perselyek, műanyag alkatrészek, illetve maga a váltó belső holtjátékának eredménye.
 • A tökéletes eredmény eléréséhez (és ha már nekiálltunk szerelni), érdemes a szelektor rúd mellett kicserélni a többi kopott alkatrészt is a kulisszában.
A BMW váltókulissza holtjátéka a gyári szelektor rúddal
A BMW váltókulissza holtjátéka a szimmetrikus szelektor rúddal

1. kép: a gyári holtjáték kb 20 mm – 2. kép: csak a szimmetrikus szelektor rúd cseréjével az új holtjáték kevesebb, mint 10 mm

A szimmetrikus szelektor rúd kompatibilis a legtöbb eredeti BMW csuklóval, váltókarral vagy az utángyártott short shifterekkel. Az eredeti BMW alkatrészekkel, vagy más utángyártott elemekkel használva a holtjáték nagysága nagymértékben csökken, de függ a rendszer többi elemétől is, ezért érdemes a kopott alkatrészeket is kicserélni.
BMW váltókulissza a beépített szimmetrikus szelektor rúddal

HA EZEK UTÁN ÚGY DÖNTÖTTÉL, HOGY EGY ÉLETRE ELBÚCSÚZOL A TEJBEGRÍZ KAVARGATÁSÁTÓL, ÉS VÉGRE ÚGY AKAROD SZAKÍTANI A MÁSODIKAT TILTÁSON, MINT A NAGYFATER PÁLINKÁJA A KERÍTÉST, VAGY CSAK SZERETNÉL ELSŐRE BELETALÁLNI A KÖVETKEZŐ FOKOZATBA, AKKOR KATTINTS IDE A MEGRENDELÉSHEZ.

Szerelési útmutató

SZELEKTOR RÚD SZETT termékről 4 értékelés

5 csillag
100%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%
Powered by Customer Reviews plugin
 1. Avatar

  Káposzta Zsolt (megerősített tulajdonos)

  Hiánypótló, tökéletes, minőségi termék! Ádám és Alex pedig profi, felkészült korrekt emberek! Minden tökéletesen úgy történt és vált be ahogy ők ígérték. Bátran ajánlom mindenkinek akinek fontos a vezetés és a váltás élménye! Mindenféle átalakítás és barkácsolás nélkül beszerelhető. Köszönöm szépen, maximálisan elégedett vagyok! (Amibe nálam beszerelésre került: BMW E46 99 323i)

  2-ből 2 felhasználó találta hasznosnak ezt az értékelést. Önnek segített?
 2. Avatar

  Vitkovics István (megerősített tulajdonos)

  A rendelés a postázás és maga a termék kifogásolhatatlan! Minden olyan volt mint ahogy azt leírták és elmondták videóban a srácok. Tegnap került beépítésre az alkatrész és megállja a helyét a gyárival szemben! Műszaki szemmel nézve egy építő jellegű kritikát fűznék csak hozzá, hogy az alkatrész éleire lehetne egy finom letörést tenni ami a beszerelést egy picit is lehet de könnyíti.🙂
  A átmenő csapok és a csukló/ váltókar illesztések tökéletesek! Csak ajánlani fogom mindenkinek és ajánlottam is még beszerelés előtt is aminek következtében már van baráti körben olyan illető akinek úton van az alkatrésze.🙂
  Respekt fiúk csak így tovább!
  Üdv.: István
  Ui.: E46 330CI😉

  Uploaded image(s):

  Image #1 from Vitkovics István
  Image #2 from Vitkovics István
  Image #3 from Vitkovics István
  3-ből 3 felhasználó találta hasznosnak ezt az értékelést. Önnek segített?
 3. Avatar

  gergobalazs

  Masszív cucc, tökéletesen illeszkedik a gyári helyére, a kulissza lógása teljes mértékben megszűnt. A 2 felső gyári gumi szilent helyére lehetne még valamit kitalálni, hogy a “gumis” érzet is megszűnjön. E46 M54 320Ci

  Uploaded image(s):

  Image #1 from gergobalazs
  Image #2 from gergobalazs
  Image #3 from gergobalazs
  Hasznos volt Önnek ez az értékelés?
 4. Avatar

  deloran (megerősített tulajdonos)

  Nagyon örülök a terméknek! A rendelés és a postázás rendben ment, Ádám és Alex nagyon segítő kész.
  Az autóm 300ekm-et futott E46 328i-be került 98/11-es gyártásúba, M52B28TU a kódja, 2015 óta használom főautóként napi 40-70km körül városban. Ezt azért írtam le, hogy képetek legyen arról, milyen körülmények között használom.

  Egyszer már nekifogtunk a váltó lötyögés javításának a gyári alkatrészek cseréjével: perselyt és szilenteket cseréltünk, de a szelektor rúd maradt. Jobb lett, de nem lett tökéletes. Kb. 3 évet bírt. Most, hogy bekerült a szimmetrikus szelektor rúd sokkal jobb a kapcsolási érzet hidegen is és nagyon lerövidült a váltási idő. Gondolom ilyen lehetett új korában. Remélem tartós lesz! 🙂

  A honlapon található videót érdemes megnézni, nekünk sokat segített. A gép viszont a nehezen szerelhető kategóriába esett, úgyhogy a kipufogót és a hardyt is le kellett szedni.

  Ajánlom mindenkinek!

  1-ből 1 felhasználó találta hasznosnak ezt az értékelést. Önnek segített?
Mondd el a véleményed